Over

Mijn jongste dochtertje Anna werd geboren op 1 december 2012. Zij leek een perfect gezond meisje, niets aan de hand, maar na enkele maanden drong het tot me door dat ze anders was. Na de eerste doktersafspraak raakte alles in een stroomversnelling, onderging Anna de ene test na de andere, spraken we met tientallen dokters, terwijl we thuis wanhopig zochten naar een nieuwe draai, samen met grote zus Martha. Intussen is Anna een zevenjarig meisje dat zonder het te weten ons hele gezinsleven bepaalt.

Anna heeft een ernstige motorische en mentale beperking. Ze kan niet zelfstandig zitten, grijpt niet, praat niet en is volledig afhankelijk van sondevoeding. Hoewel Anna doof werd geboren is haar gehoor intussen perfect genormaliseerd. Ons meisje kan ongetwijfeld ook iets zien, maar we weten niet in welke mate en ze maakt geen oogcontact. Maar weet je, Anna kan zo intens genieten van liedjes zingen, verhaaltjes vertellen, knuffelen en gek doen met grote zus, dat ze je laat geloven dat je altijd iets moois kunt maken van het leven, gelijk wat je overkomt.

Het is altijd zoeken naar manieren die ons gezinsleven met een gehandicapt meisje fijner maken. Er is geen handleiding. En dan nog, elk kind, elk gezin, elke situatie is anders. Daarom vormen ervaringen van ouders in een vergelijkbaar schuitje een welkome bron van inspiratie.

Op deze blog deel ik gedachten en herinneringen van de voorbije jaren, waardoor mijn verhalen niet in chronologische volgorde staan. Maar dat hoeft ook niet.

syndroom van Joubert

(geen enkele foto mag gebruikt worden zonder mijn toestemming)