Auto

Het is tijd voor een grote stap: de aankoop van een aangepaste auto. Je weet wel, zo’n omgebouwde halve bus met een handig liftsysteem zodat we Anna kunnen vervoeren in haar rolstoel. Nu maken we haar nog altijd vast in een speciale kinderstoel, maar die is veel te klein, onveilig en onhandig geworden. Dus ja hoor, we kijken écht uit naar ons nieuw hulpmiddel op vier wielen. Eindelijk veilig en verantwoord onderweg. Wat we niet allemaal hebben uitgestoken de voorbije acht jaar!

Anna was een uitgesproken hypotone baby, ze voelde als een slappe pop, een te lage spierspanning, zo heet dat in de medische wereld. Dankzij de thuisbegeleiding vonden we heel snel de weg naar een zitschaal, mooi op maat gemaakt. Die monteer je op een onderstel met wielen, en dan heb je een rolstoel. Elk jaar maakt onze vaste leverancier een nieuw exemplaar voor Anna. Maar jammer genoeg bestaat er nog geen isofix-bevestigingssysteem waarmee je die veilige en comfortabele zitschaal ook kunt vastklikken in je auto – iets met complexe ISO-normen -, dus moesten we zelf op zoek naar een oplossing om ons gehandicapt meisje te vervoeren.

Een maxicosi was lang geen optie, daarin zakte ons slap popje helemaal in elkaar, zo kon ze niet goed ademen. Daarom knutselden we een extra ondersteunende rand van opgerolde dekentjes, zodat Anna min of meer op de juiste plaats bleef liggen, en bonden de schouderriempjes bij elkaar op borsthoogte, anders floepte ons meisje daar zo weer tussendoor bij de eerste bocht. Zo hebben we haar lang rondgereden, té lang eigenlijk. Ik zie nog voor me hoe Anna’s hoofdje al boven de maxicosi uitstak en haar opgevouwen lange benen voorbij de zijkanten floepten, zoals een ontspannen kikker.

Onze zoektocht naar een geschikte autostoel was er een met onvoorziene wegomleidingen. Er is heel weinig keuze, plus de markt biedt niet wat Anna nodig had. Ons meisje zakte scheef in elke stoel. Uiteindelijk kochten we een Stingray Swing-out, omdat je die het meest naar achteren kunt kantelen. Zo bleef Anna toch iets beter op haar plaats. Maar ideaal is hij niet, want tot vandaag binden we ook die schouderbandjes met een lint samen, wat verzekeringsgewijs eigenlijk een no-go is, en dat bij het summum van de aangepaste autostoelen.

Zo doen we ’t vandaag: we nemen Anna uit haar rolstoel, installeren haar in de autostoel, forceren tussendoor onze rug en mikken de rolstoel in de koffer. Zijn we op onze bestemming? Dan halen we eerst de rolstoel uit de koffer, rijden die naar binnen, rennen weer naar buiten en bevrijden Anna uit haar autostoel. Dat is écht geen lachertje. Anna weegt meer dan twintig kilo en werkt enorm tegen, ze schopt en slaat overprikkeld in het rond. Maar vanaf juni komt daar dus verandering in. Dan wandelen we fluitend naar buiten met Anna in haar rolstoel, duwen op een knopje, rijden de rolstoel op het liftplatform en klikken hem vast aan speciale rails. Ja hoor, ons gezin telt af naar de verlossende vaccinatieprik, zomerse temperaturen én een cool busje!

23 gedachten over “Auto”

 1. O dat zal een hele verbetering zijn voor jullie! En ook voor kleine Anna, wat moet het vervelend zijn om op die manier vervoerd te moeten worden! Ik wens jullie alvast heel veel geluk met de nieuwe wagen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een geweldig nieuws, ook al duurt het nog even, wel iets ontzettend fijns om naar uit te kijken.
  Hoop dat jullie er zo van zullen gaan genieten en voor de lieve Anna zal het zo prettig zijn want hoe het nu gaat is toch niet prettig.

  En jullie nu aftellen.

  Liefs

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een opluchting zal het voor iedereen zijn als het busje er is! Wij hebben er geen idee van hoe moeilijk zo’n simpele dingen kunnen zijn 😔 en dat terwijl de markt overspoeld wordt met baby-en kinderspullen he!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja hé! Wij hadden er ook geen idee van, tot we onze zoektocht startten. We zijn blij dat die veel te lange overbruggingsperiode bijna voorbij is. Dank voor je lieve reactie, Sophie!
   Groetjes 🤗

   Like

 4. Wat fijn!
  Het is een stap naar een “busje” , maar gelukkig een grote verbetering voor Anna en jullie! Wij hebben inmiddels ook al 9 jaar een bus voor onze zoon. Die inmiddels alweer 15 is. We zijn er zo blij mee.
  Veel rij plezier gewenst in jullie nieuwe bus!

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel erg tof zo’n busje! Wij hebben jaren geklungeld met zitjes tot we echt iets anders moesten. Kost wat, maar wat geweldig. Voor onze zoon want die zit in een eerste klas orthese. En voor ons want: wat een gemak en plezier. En zo’n bus is voor andere dingen ook heel handig bovendien. Fietsen erin en naar een mooi plekje. Heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klinkt goed! Ja hoor, herkenbaar, wij gaan regelmatig naar de Ardennen. Rolstoel, ligorthese, onze hond,… en dan gaat mijn moeder weleens mee en soms een vriendje van Martha. Dus laat maar komen, dat busje! 😉
   Dank voor je toffe reactie.

   Like

 6. Spannend hoor..maar wel nodig…want die “kleine” wordt ook groter en zwaarder…en het is op een gegeven moment ook niet meer te doen, om haar steeds op te tillen. Heel veel succes met het uitzoeken van de auto..en de wirwar van regeltjes en aanpassingen..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: