Sondemanieren

“Zeker in de zomer, als het warm is, is het belangrijk om elke dag een nieuwe leiding in de sondepomp te plaatsen”, hoor ik die meneer van het ziekenhuis nog zeggen. Ik knikte en schreef zijn instructies braaf op mijn blaadje papier. Anna’s sondevoeding moest écht goed gaan. Zo een draaiende pomp aan haar lijfje, daar neem je geen risico mee, dat doe je volgens het boekje. Alleen, zo weet ik nu, is er helemaal geen boekje. Eenmaal thuis met die fameuze sondepomp is het vooral zelf uitzoeken hoe en wat. Door de jaren heen ontdekten we twee handige trucjes die ik kersverse gebruikers niet wil onthouden.

1 – Leiding spoelen

Al vrij snel verlengden we de levensduur van een leiding tot verschillende dagen. Om hem schoon te spoelen, hang ik het beginstukje in een glas warm water en laat ik het uiteinde in de spoelbak lopen. Ik zet de aanvoersnelheid op het maximum (bij Anna’s pomp is dat 400 ml per uur), zodat het warme water relatief snel door de leiding loopt en hem weer kraaknet maakt. Pas wanneer we hier en daar witte vlekjes zien, stoppen we een nieuwe leiding in de pomp.

2 – Stille nachtvoeding

Anna krijgt ook een nachtvoeding. Jarenlang stond Jona ’s nachts op om de sondepomp uit te schakelen. Gelukkig ontdekten we een trucje dat ons toelaat om door te slapen. Het is zo simpel als bonjour: ik zet het geluidsniveau van de sondepomp op stil. Als ik Anna in bed stop, zet ik de pomp al klaar om te activeren. Zo vermijd ik dat vervelende piepgeluid als je de pomp aanzet – Anna werd daar altijd wakker van. Als de nachtvoeding afgelopen is, gaat het alarm wel af, maar we laten de pomp ‘stil piepen’ tot we opstaan.

“Zo zijn onze manieren. Zo zijn onze manieren. Zo zijn onze sondemanieren…” Zing je mee?

Nu ik over de sonde aan het zing… ehm, schrijven ben. Ik vind dat sondevoeding te veel gemedicaliseerd wordt. Toen Anna’s slikprobleem aan het licht kwam, maande de dokter me aan om onmiddellijk te stoppen met borstvoeding. Ik had nog blind vertrouwen in doktersadvies en gaf met grote tegenzin op. Er werd me niet eens verteld dat je gekolfde moedermelk perfect langs de sonde kunt geven! Ik geef je graag een tweede frappant voorbeeld. Na enkele jaren verdroeg Anna de fabriekszakjes sondevoeding niet meer. Jona en ik zaten met de handen in het haar. “Haar maag werkt niet meer”, luidde het droevige verdict. De medische aanpak? De maag overslaan door Anna rechtstreeks in haar dunne darm te voeden met een PEG-sonde. Dat werkte langs geen kanten voor ons meisje en de complicaties stapelden zich op, maar toen ik een jaar later op eigen houtje echt eten in Anna’s maag stopte, was ze van dag op dag verlost van alle verteringsproblemen. Niet te geloven! Anna haar maag werkte al die tijd prima, maar de arts greep nog liever naar een extreem medische oplossing dan juist een stap terug te zetten en te kijken hoe haar lichaam zou reageren op natuurlijke voeding.

Weet je wat het is? Sondefabrikanten en dokters hebben misschien de medische kennis, in hun hoofd. Maar zorgen doe je vooral met je hart.

20 gedachten over “Sondemanieren”

 1. Bedankt voor deze alweer mooie en nuttige blog. Ik heb al lang geen kleinere kinderen meer en ook mijn kleinkinderen behoeven geen extra zorg, maar ik vind het wel zeer interessant om lezen en ik denk dat je hiermee heel veel ouders een hart onder de riem steekt en dat jouw bevindingen en tips voor heel wat ouders nuttig zijn. Doe de groetjes aan Anna. Ik denk aan jullie. ❤️

  Like

 2. Bedankt voor deze alweer mooie en nuttige blog. Ik heb al lang geen kleinere kinderen meer en ook mijn kleinkinderen behoeven geen extra zorg, maar ik vind het wel zeer interessant om lezen en ik denk dat je hiermee heel veel ouders een hart onder de riem steekt en dat jouw bevindingen en tips voor heel wat ouders nuttig zijn. Doe de groetjes aan Anna. Ik denk aan jullie. ❤️

  Geliked door 1 persoon

 3. Onze dochter.. moeder van een prematuurtje is onderhand zo handig met sonde-voeding, dat ze de artsen soms nog iets kan leren.
  Van neus-sonde naar PEG-sonde en nu een Mic-key button… pompjes in de nacht en soms overdag… ik ben zo trots op haar… ze doet het maar allemaal en soms een beetje eigenwijs is ook wijs… en vooral met het ❤️ zorgen 💋💋

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind het eng om het alarm op stil te zetten. Als er echt alarm is hoor je het ook niet… Dus een kind met een lege maag omdat het geen eten, drinken kreeg… Wat wij doen is de inloopsnelheid zo verlagen dat de pomp pas klaar is als wij opstaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Onze pomp kan je (denk ik) niet op stil zetten (Nutricia, paarse pomp). Wij zetten idd de snelheid lager zodat ze s morgens klaar is of net sneller, zodat ze klaar is tegen dat wij gaan slapen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Bij onze pomp kan je bij ‘Instellingen’ kiezen voor ‘Meer’. In dat menuutje kan je dan kiezen voor ‘Zoemer’ en dat is om het volume te wijzigen. Bedankt voor je reactie!

    Like

 5. Wat je schrijft is zo waar , zelf zeg ik altijd de artsen , specialisten wat dan ook die leren het uit studie en boeken , heel belangrijk uiteraard .
  Maar het zorgen komt inderdaad helemaal uit iemands hart en dat is zo kostbaar en vooral ook belangrijk

  Like

 6. Super deze blog!
  Ik heb zelf ook zoveel tips om te delen ivm sondevoeding bij een baby/peuter.
  Bv
  – de neussonde door het bodyke steken en langs de bil er weer uit laten komen om te vermijden dat je baby de trousse rond de nek krijgt
  – een “mobile pack” (Nutricia) trousse nemen en de sonde in een houder zetten (ipv paal). Deze trousse is korter en de houder kan je aan de voeten mee in het bedje zetten + in een handig rugzakje meedragen op uitstap
  – hoe je flesjes aan je buggy kan hangen en pomp dan onder de buggy zetten
  – 1001 manieren om plakkers op de kaakjes te kleven, uiteindelijk een verband gevonden dat de huid niet beschadigd maar toch niet te snel los komt. Deze eerst dan de sonde erop en dan een sterke pleister erover, alles zo dicht mogelijk tegen de neus
  – glucose siroop gebruiken bij baby’s om hen te laten slikken bij terugsteken van een neussonde
  – de beste zalf of absorberende verbanden bij een Mickey button die wat begint te ontsteken

  Trouwens meer info ivm mogelijke materialen en de compatibiliteit tussen al die zaken is ook wel welkom he 🙄 (trousses, doppen, verlengstukken, spuiten, zakken,…)

  Ouders die ouders helpen lijkt me dus zeker nuttig 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Fucidine als het rood/ontstoken lijkt of er een klein “bultje” op komt.

    Een lichte cortisone crème als het schilferig, droog en rood is want dat is bij haar dan eerder een soort eczeem reactie. Wel opletten want schilferig kan ook een soort schimmelreactie zijn en dan heb je eerder daktozin of daktarin crème ofzo nodig.

    Goed droog maken en telkens maar weinig zalf gebruiken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: