Tillift

Stukje bij beetje wordt Anna groter en sterker. Ons popje is de voorbije maanden flink aangekomen en ik ben ervan overtuigd dat ze ook mentaal een sprongetje maakte. Ja, goed hé! Onze kleine Anna wordt een echt meisje. Maar… ze blijft zich gedragen als een moeilijke baby.

Anna slaat graag wild om zich heen. Ze zwiert haar armen en benen door de lucht, zonder doel, of ze overstrekt plots haar rug waardoor je haar bijna laat vallen. Ons meisje pakken is geen sinecure en ook haar gewicht speelt ons stilaan parten. Bijna twintig kilo. Gezellig knuffelen op de schoot is een uitdaging geworden, omdat ze schopt van plezier tot je haar niet meer kan houden. Als ik Anna uit haar rolstoel neem of in haar sta-plank installeer, sta ik vaak te puffen, te trekken en te sleuren. Het lijkt wel een gevecht. Tot even geleden prentte ik me in dat ik mijn baby een nieuwe pamper aandeed. Die verbloemende vlieger gaat niet meer op. Die kleine baby ontpopte zich tot een ferme zesjarige meid. Anna dragen en verzorgen kost handenvol energie.

Zucht. Het is vermoeiend. En mijn rechterschouder begint pijn te doen.

Ons fonkelnieuwe hulpmiddel hangt klaar in Anna’s slaapkamer: twee lange rails met een tillift eraan. Voor als het niet meer gaat. Met de fameuze tillift kunnen we ons meisje heffen en verplaatsen zonder dat we daar een rugprobleem aan overhouden. We lieten ook een handig bad op hoogte plaatsen, voorzien van een masserende sproeier, lieflijke ledverlichting en bovenop een waterdoorlatend zeil dat ook dienst doet als verzorgingstafel. Preventief. Voor later, hadden Jona en ik tegen elkaar gezegd. Maar we zijn geen dag te vroeg. Het is al later.

We stellen het nog even uit, het omslachtig gebruik van de tillift, de sprong in het nog diepere water van complexe zorg, het afscheid van het moeiteloos ronddragen van mijn gehandicapt meisje. Nog héél even.

18 gedachten over “Tillift”

 1. De realiteit dat het “moeilijker” wordt om haar te hanteren, te manipuleren, te dragen, enz… is een harde realiteit. Dat is dan ook een echt aanvaardingsproces en dat is niet altijd even gemakkelijk: Want dat is de toekomst, jullie toekomst…
  De kleine stapjes die ze ondanks alles zet, nemen niet weg dat de zorg zwaarder wordt, fysiek zwaarder. Over het “mentale zwaarder” kan ik me niet uitspreken, dat is jullie aanvaardingsproces…
  Heel heel veel goede moed! Ik weet dat jullie – ondanks alles – écht durven en kunnen genieten van Anna en het is net dàt wat haar stimuleert en wat jullie “sterk” zal houden…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je, Marianne, voor je begripvolle reactie. Je slaat de nagel op de kop. Anna zal groter en zwaarder worden… Jona en ik worden ouder… en dat is geen fantastische combinatie. Die tillift komt binnenkort vast goed van pas en zullen we met de glimlach gebruiken!
   Lieve groetjes van Renilde

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is wel heftig allemaal. Maar toch goed dat die tillift er is, je moet denken aan je schouders en rug. Wil je nog goed voor haar kunnen zorgen, dan jezelf ook een beetje makkelijker maken. Mooi geschreven, maar ook Anna is niet zo’n licht poppetje meer. 💞

  Geliked door 1 persoon

   1. Het is goed dat de tillift er is! Nu moeten jullie in de eerste plaats aan jezelf denken, want als jullie niet meer kunnen is Anna ook niet geholpen. Ik ben blij dat ieder stapje dat zij vooruit gaat voor jullie een grote stap betekent.
    Vele groetjes.

    Like

   2. Dank je, Emilienne! Nog eventjes wennen en dan word ik vast de grootste tillift-fan die er bestaat.
    Lieve groetjes van ons alle vier X

    Like

 3. Eens jullie met de tillift zijn vertrokken gaan jullie vast denken dat het eerder moet gebruikt worden. Eens je weet hoe het goed werkt kan je niet meer zonder. Maar het is de stap zetten die moeilijk is hé. Komt wel goed. Heb er alle vertrouwen in, zeker in jullie kunnen. Dat weet je hé 😘

  Geliked door 2 people

 4. Wij zitten ook op het overgangspunt: ons mannetje weegt inmiddels 55kg (11 jaar) en we kunnen het nog niet loslaten, al wordt het te zwaar…… het voelt nog zo intiem. Sterkte met weer een stukje loslaten.

  Geliked door 2 people

  1. Ik vind het super dat je jouw ervaring hier deelt. Op Twitter reageerden ook mama’s met allemaal hetzelfde verhaal: gebruik uitstellen tot het echt niet meer gaat. Het gevoel niet alleen te zijn, maakt sterk.
   Dank je wel!

   Like

 5. Volg gewoon jullie eigen tempo,… je moet zelf aanvoelen wanneer je de transfers en handelingen anders gaat bekijken…
  Dennis is bijna 20 en neem hem nog zelf uit stoel en verzorg hem nog zelf… zonder hulpmiddel… Ja, het is zwaar maar de liefde doet veel ze 😉 je kan veel hoor!
  Ik vind gewoon ook dat contact zo mooi,… maar de lift staat wel klaar voor als…… 😀😉

  Geliked door 2 people

 6. Bij ons staat hij vaak boven het bed en hangt het juk vol speelgoed. Sverre vindt het leuk om daarmee te spelen. Zelf gebruik ik hem alleen als mijn rug echt niet mee werkt… Sverre weegt nu 30 kg…. En ik gebruik hem om Sverre uit het bad te halen, hij wordt dan zo glibberig dat ik niet meer zo durf. Of ik vraag Peter 😉

  Like

 7. Mooi geschreven. Je kunt mij laten voelen wat jij voelt.
  Weer een stap, maar wel een die zorgt dat je de zorg goed aan blijft kunnen.
  Zorg goed voor jezelf. De lift is vooral een stukje zorg voor jou en jouw lichaam.
  En knuffelen kan altijd, misschien nog wel meer als je niet zo hoeft te tillen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bij ons doet hij ook, nog steeds….. Sverre is nu 30 kg… , vooral dienst als speelgoedophangding. Kan zo leuk op hoogte boven Sverre zweven en hij kan dan fijn spelen.
  En 1 van onze zorgverleners gebruikt hem, de anderen ook nog steeds niet…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: