Muziek

Niets is zo krachtig als muziek. Talloze herinneringen zitten verstopt in oneindig lange slingers van vijf strakke lijnen. Als je goed luistert word je in enkele seconden gekatapulteerd naar een geluksmoment van jaren geleden, of ervaar je opnieuw het verdriet dat je al bijna was vergeten. Je wordt moeiteloos meegevoerd naar een wereld die enkel nog uit emoties bestaat. De kracht van muziek is bijzonder, moet je koesteren, respecteren. Muziek heeft me al vaak geholpen, van kinds af, nog steeds. Ik denk: als muziek zo een grote invloed kan hebben op normaal functionerende hersenen, is het belangrijk en zinvol om die fenomenale muzikale kracht los te laten op Anna’s denkwereld.

Muziek speelt een fantastisch mooie rol in ons gezinsleven. Ik zing namelijk veel. Erg veel. Ik zing voor mijn dochtertjes, vaak samen met Martha, liedjes die ze leuk vindt, liedjes die ze niet kent of zelf verzonnen liedjes. Alles kan, niets moet. Samen zingen is zo plezant! (Er zit al meteen een melodietje in mijn hoofd over ‘alles kan, niets moet, samen zingen voelt zo goed!’) Het mooie aan dit verhaal is dat Anna daar ontzettend van mee geniet. Ze is verzot op muziek en dansen, we zingen ook altijd wanneer ze getroost moet worden. Daardoor bedacht ik de voorbije jaren een uniek arsenaal aan muzikale creaties, want aan elk ritueeltje is intussen een liedje verbonden: kleren aandoen, haartjes kammen, tanden poetsen, wachten op de schoolbus, in bad, rondrijden met de sta-plank, naar bed gaan,… zo goed als elke activiteit kreeg haar eigen liedje. Stel je daar niet te veel bij voor: het zijn vaak eenvoudige tot monotone melodietjes met banale teksten, die ik tot vervelens toe herhaal. Maar het allermooiste aan dit verhaal is dat Anna soms een liedje herkent. Tenminste, dat denk ik. Dat denk ik echt. En ik hoop… ik hoop zo hard dat ze daar dan in haar eigen kronkeltjes een activiteit aan leert linken… Zou dat… zou dat kunnen? Zou ik met mijn lief meisje op die manier kunnen communiceren? Zou de kracht van muziek, die ik sinds mijn jeugd adoreer, zich op die manier kunnen manifesteren?

Het is vast ijdele hoop, maar dat maakt niet uit. Als we samen zingen, voel ik een positieve energie door mijn lichaam razen. Zoals op die eerste lentedag, na een lange, koude winter, waarop je eindelijk nog eens alle ramen en deuren wijd openzet en warme zonnestralen de donkere winter je huis uit jagen.

Onderschat nooit de kracht van muziek.

 

Eén gedachte over “Muziek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: