Keerpunt

Ik weet niet meer precies wanneer ik me voor het eerst vragen begon te stellen. Ik vond het vanzelfsprekend dat ik twee gezonde meisjes op de wereld had gezet. Ik herinner me wel een keerpunt. Een soort bevestiging van eerdere flarden van oppervlakkige ongerustheid. Anna sliep toen uitzonderlijk lang. Ik ging stilletjes naar boven, sloop haar kamertje binnen op kousenvoeten en keek in haar bedje. Wat ik zag verontrustte me enorm. Anna lag met wijd open ogen in het niets te staren en merkte me niet eens op. Wezenloos.

Hoe lang lag ze zo al wakker? Ik liet Anna mijn stem horen, tilde haar zachtjes op en hield haar zo dicht tegen me aan dat haar gezichtje nat werd van mijn tranen.

Diezelfde namiddag googelde ik voor het eerst woorden als ‘baby lachen vanaf wanneer’ en ‘wanneer kan baby kijken’. Terwijl ik steeds moedelozer geruststellende info probeerde te vinden, werd een diep verborgen angst stilletjes gevoed. Ik stelde mezelf gerust door oprecht te geloven dat elk kindje zich ontwikkelt op zijn eigen tempo en dat ik me niet druk mocht maken om statistieken. Niet mijn kind, denk je altijd. Nu weet ik dat ik van bij haar geboorte worstelde met dat gevoel van anders zijn. Mijn moederhart wist het. Alles was anders, van in het begin. Ik wist het.

2 gedachten over “Keerpunt”

  1. Elk moederhart “herkent” anders zijn door een vorm van onrust. Dat herken ik heel erg. Alle drie mijn kinderen hebben een zeldzaam syndroom. Bij de oudste wist ik vanaf de geboorte dat ze anders was. Maar ik was ook vanaf het eerste moment blij. Wat was ik bang toen ik dacht dat ze doof was. Nooit stemmen en muziek kunnen horen. Verschrikkelijk. Dat het bij haar geen doofheid was, maar iets heel anders maakt voor een moeder niks uit. Wat ik maar wil zeggen. Die onrust herken ik. Volg je moedergevoel ook zou ik zeggen, want volgens mij zitten we er praktisch nooit naast.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: